KAREL TAAMS

Een bezoek aan The Aesthetic Meeting van de American Association of Aesthetic Plastic Surgeons

Als plastisch chirurg is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in ons vakgebied. Om deze ontwikkelingen bij te houden lees ik graag vakliteratuur, maar is het ook belangrijk om regelmatig congressen te bezoeken. Op deze manier houd ik de snelgroeiende ontwikkelingen in de plastische chirurgie bij en kan ik mijn patiënten een behandeling bieden volgens de moderne richtlijnen.

Twee keer per jaar bezoek ik congressen in de Verenigde Staten. In mei van dit jaar werd in New Orleans “The Aesthetic Meeting” van de ASAPS (American Association of Aesthetic Plastic Surgeons) georganiseerd. Dit is een van het grootste esthetische congres wereldwijd, waar duizenden plastische chirurgen aan deelnemen. Zes dagen gevuld met presentaties en additionele cursussen die parallel van elkaar in verschillende zalen plaatsvinden. Ideaal, want zo kunnen de participanten hun eigen leerprogramma samenstellen aan de hand van voor hun praktijk het meest relevant is.

Voor mij waren deze keer met name de sessies over borstchirurgie, neuscorrecties, injectables en facelifts interessant. En om mijn kennis van de anatomie van het aangezicht te verstevigen heb ik een kadaver cursus gevolgd. Onder begeleiding van internationale experts op het gebied van de anatomie van het aangezicht worden de kleinste details van het gezicht uitgeprepareerd op kadavers.  Deze kennis is met name belangrijk bij het uitvoeren van facelifts.

In de grote conventiehal staan meer dan honderd verschillende vertegenwoordigers van de cosmetische industrie hun producten te promoten. Hierbij moet je denken aan medische instrumenten, website designers, lasers, prosthesen, uitgevers van plastische chirurgie literatuur, ergonomische stoelen, fotografie apparatuur, liposuctie pakken, cosmetica en ga zo maar door.

Aan het eind van een volle dag presentaties, cursussen, netwerken en inkopen doen bij de cosmetische industrie is het tijd voor ontspanning. Gelukkig is New Orleans daarvoor een uitstekende bestemming; Goed eten, jazzmuziek, mardi gras en het sfeervolle French quarter. New Orleans is wat dat betreft de enige stad in de Verenigde Staten met een bruisend historisch centrum. Na het genieten van deze plek niet te laat naar bed, want de volgende dag staan er weer genoeg presentaties en cursussen op het programma.

Karel Taams

Laatste Nieuws

Share This Post